Idag finns det ingen global reglering som styr hur mensskydd får produceras eller förpackas. Detta leder till stora regionala skillnader och betydande kunskapsluckor om deras produktion och påverkan. Dock är en global standard under utveckling, vilket ger hopp om en mer enhetlig och ansvarsfull hantering i framtiden.
Bomull – ett välkänt material som används i bl.a. klädindustrin, till medicinsk utrustning men som även kan användas till produktion av mensskydd. Den miljöpåverkan bomull skapar handlar mycket om den stora vattenmängd som krävs för att odla bomullen, men också om den enorma mängden kemikalier som används i konventionell bomullsodling. På de odlingarna är det ofta även brist på skyddsutrustning som hjälper arbetarna att skydda sig mot kemikalierna.
Ekologisk bomullsproduktion – naturliga lösningar och utmaningar
Bomullsplantan drar lätt till sig skadedjur och insekter och är även känslig för yttre påverkan som bl.a. kraftig nederbörd eller torka. En stor del av bomullen konstbevattnas för att hålla en jämn bevattning vilket bidrar till den allt osäkrare tillgången till färskvatten. Bomullen är helt enkelt rätt svårodlad.
På ekologiska odlingar är lösningarna för den svårodlade bomullen jordens egna lösningar mot skadedjur: en bra balans mellan olika växter på odlingen, och naturlig gödsel som främjar smådjur och insekter som är skadedjurens naturliga fiende. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel används inte inom ekologisk produktion av bomull. Dock kräver den ekologiska bomullen, precis som konventionell bomull, väldigt stora vattenmängder. Mindre än 1% av bomullen som produceras idag är ekologisk.
Barnarbete och arbetsvillkor på bomullsodlingar
I konventionell odling är det nästintill omöjligt att spåra var bomullen kommer från, huruvida det sker barnarbete på odlingarna och hur arbetsmiljön ser ut. Bomull med märkningar så som GOTS, Fairtrade, Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman ställer krav på arbetsmiljön och förbjuder barnarbete på odlingarna.
Tamponger och bindor görs oftast i viskos eller i bomull, och båda sorterna finns på den svenska marknaden. Att välja ”rätt” är inte helt lätt. De mensskydd du ska välja ska passa din kropp och kännas bra. Det är inte på konsumentens ansvar att se till att produkterna är hållbara. Ansvaret för att producera hållbara mensskydd ligger just på producenterna – det är de som bestämmer hur mensskydden ska produceras.
Här kan du läsa alla delar av artikelserien:
Mensskydd i viskos
Plast i tamponger
Hur regleras mensskydd?
Innovativa mensskydd som utmanar det traditionella
Källor:
Naturskyddsföreningen, Hur miljövänliga är materialen i våra kläder?
Hallå Konsument, Välja material i kläder och textilier
Fairtrade, Bomull
Medveten konsumtion, Bomullsproduktion
Råd & Rön, Bomull tömmer världens vattendrag
Ekologisk handel, Fakta om bomull och bomullsodling
Sveriges Natur, Bomullsodling som förgiftar