Checklista för en Menssäker arbetsplats

Checklista för en Menssäker arbetsplats

Menssäkra arbetsplatser är något de flesta företag kan få till utan att vända ut och in på hela verksamheten. Det handlar ofta om ganska enkla åtgärder och en förbättrad attityd från chefer och arbetskamrater. Vi har skrivit en enkel lista med tips på hur din arbetsplats kan bli Menssäker. De här tipsen kan ni skriva in i skyddsronden, arbetsmiljöpolicyn och i arbetsbeskrivningen för er facility manager.

Listan bygger på samlade erfarenheter från oss på Menssäkrad och den ideella organisationen MENSEN i samarbete med arbetsgivare och fackförbund.

Mensskydd på toaletten – Alla arbetsplatser bör ha toaletter utrustade med behållare
för bindor och tamponger.

Papperskorg på toaletten – Det är viktigt att det finns någonstans göra av använda mensskydd utan att behöva bära med sig skräpet utanför dörren.

Handfat och tvål – Att byta en tampong eller rengöra en menskopp kräver tvål och rinnande vatten för att undvika bakterier och sjukdom.

Öppet och stöttande samtalsklimat – Ingen ska förstås tvingas prata om sin mens om man inte vill. Samtidigt ska ingen behöva vara rädd att berätta hur man mår inför chefer och kollegor.

Allmän menskunskap – Chefer, arbetsledare och personer med personalansvar bör skaffa sig grundläggande kunskaper om hur menscykeln och olika menscykelrelaterade sjukdomar kan påverka personalens hälsa och välbefinnande.

 

Menssäkrad ägs av det sociala företaget World Period Group AB. Bakom företaget står två systrar, Terese Lann Welin och Jennie Lann. Affärsidén bidrar till ett öppet och hållbart samhälle då World Period Group AB arbetar aktivt mot 3 av de 17 globala målen. Visionen är att rättigheter kopplade till mens ska bli norm, vilket indirekt bidrar till alla Agenda 2030s viktiga mål.

Offert Shop