Mensskyddsmaterial som utmanar status quo

Mensskyddsmaterial som utmanar status quo

Den här artikeln är en del av en informationsserie vi valt att publicera i samband med Världshälsodagen den 7 april 2023, som en del av vårt kunskapsspridande arbete.

Har du hört talas om bindor man kan spola ner i toaletten? Tamponger av tång? Återanvändningsbara tamponger? Om inte, är du inte ensam. Här presenterar vi några nya innovativa material som utmanar status quo på mensskyddsmarknaden. 

Bananbindor
Omvandla odlingsavfall till bindor? Ja varför inte! Saathi Pads i Indien och Eco-Bana i Kenya har utvecklat tekniker för att göra bindor av fiber från bananer. Bindorna är ekologiska och biologiskt nedbrytbara. Eco-Bana skriver på sin hemsida: ”The surface of these pads are made of organic cotton while the absorbent layer is made using banana fibre to avoid the use of any plastic or harmful chemicals. These pads are leak-proof, free from chlorine, free from chemical fragrances and are known for their natural anti-bacterial properties.” Läs mer om Saathi Pads och EcoBana.

Tångtamponger (Kelpons)
Tänk om tamponger kunde öka menshälsan och samtidigt rädda haven? Det kan faktiskt vara möjligt, med tamponger från Vyld: tamponger gjorda av tång. Ines Schiller, maringuide, hjärnforskare och social entreprenör är grundare av Vyld som producerar tampongerna av tång, ”kelpons” som är plastfria, biologiskt nedbrytbara och odlas utan gödsel och kemikalier. Här kan du läsa mer om Vyld.

Spolbara bindor
På många offentliga toaletter finns lappar med information om att inte spola ner bindor och tamponger i toaletten. Men innovationen Fluus kan faktiskt spolas ner i toaletten utan att orsaka stopp i rören – de löses nämligen upp i vatten! Bindorna är gjorda av växtfiber, biopolymer och trädsav. Även omslaget är spolbart. Vill du läsa mer om Fluus kan du göra det här.

Bindor av bambu
Bamboo Babe gör bindor som är 100% biologiskt nedbrytbara, ekologiska och fria från kemikalier och parfym. Bindorna görs i bambufiber som är upp till 40% mer absorberande än bomull och som dessutom trivs allra bäst att odlas ekologiskt utan besprutningsmedel. Bamboo Babe kan du läsa mer om här.

Återanvändningsbara tamponger
Det kan låta främmande men det finns återanvändningsbara tamponger på marknaden. Det är svenska ImseVimse som producerar återanvändningsbara tamponger (och även bindor) av tyg. Tyget rullas ihop så det liknar en vanlig tampong och används på samma sätt. Mer information om återanvändningsbara tamponger hittar du här.

Den ursprungliga versionen av den här bloggen skrevs av Louise Johansson för vår systerorganisation My Period Is Awesome.

Den här artikeln är en del av en informationsserie vi valt att publicerat i samband med Världshälsodagen den 7 april 2023. Här kan du läsa alla delar av artikelserien:
Mensskydd i viskos
Mensskydd i bomull
Plast i tamponger
Hur regleras mensskydd?

Offert Shop