Vanliga frågor och svar

 • Vad är en menssäkring?

  En Menssäkrad toalett har:

  • Mensskydd (både bindor och tamponger)
  • Handfat och tvål
  • En papperskorg

  Ganska självklart när man tänker efter eller hur?

 • Varför tampong OCH binda?

  Att endast erbjuda tampong utesluter hälften av användarna och vi vill att så många som möjligt med mens ska känna sig inkluderade i en menssäkring. Många kan inte och vill inte använda tampong. Anledningarna är många som tex. känsligt underliv, pågående infektion eller att man helt enkelt inte vill stoppa in något i kroppen. Bindan används också på andra sätt, tex vid urinläckage.

 • Varför handfat och tvål?

  Hygien och hälsa är viktigt för alla. Att byta en tampong eller rengöra en menskopp kräver handfat och tvål för att undvika bakterier och sjukdom.

 • Varför papperskorg?

  Papperskorg ska finnas inne på toaletten. Ingen vill springa runt med blodiga mensskydd i handen bland andra människor. Dessutom så vill vi vara säkra på att inga mensskydd spolas ner i toaletten för där hör dom inte hemma.

 • Vad är det för mensskydd i boxarna?

  l boxen hittar du Menssäkrads helt egna mensskydd! Det absolut bästa som vi provat oss fram till mens efter mens. Mensskydden tillverkas i Domžale i Slovenien. Skydden är snälla mot dig och miljön.

  Våra bindor och tamponger

  • 100% Ekologisk bomull
  • Dermatologiskt testade
  • Biologiskt nedbrytningsbara
  • Utan parfym och kemikalier
 • Varför ska en arbetsplats menssäkra?

  64% av alla med mens har varit tvungna att lämna sina arbetsplatser för att skaffa mensskydd. Det är varken praktiskt för arbetsgivaren eller medarbetaren. Det är också ganska orättvist. Mensskydd på arbetsplatsen underlättar vardagen, ökar inkluderingen och tryggheten för den som har mens. Och det är ju faktiskt lika självklart som toalettpapper när man tänker efter.

 • Varför ska skolan vara menssäker?

  Mensskydd i skolan underlättar vardagen och ökar tryggheten för en elev som har mens. Alla kan glömma ett mensskydd eller så kom mensen oväntat denna gång. När du är ung så är det vanligt att mensen är oregelbunden och opålitlig. Det är mycket ansvar att lägga på någon att alltid vara beredd.

 • Varför ska mitt hem vara menssäkert?

  För vi ska bidra till normaliseringen även på hemmaplan. Ett barn som ser mensskydd från en tidig ålder kommer inte vara lika påverkat av stigmat. Dessutom är det ju trevligt för den gäst som råkar få mens när den är på besök hemma hos dig. Hellre det än att hen snokar i badrumskåpen!

 • Vem äger Menssäkrad?

  Menssäkrad tillhör World Period Group AB som ägs av två systrar, Terese Lann Welin och Jennie Lann.

 • Hur startades Menssäkrad?

  Terese Lann Welin kom på idén om Menssäkrad redan 2017 när hon tillsammans med två kompisar bestämde sig för att menssäkra en av Stockholms större restauranger. Helt enkelt för att visa att det gick och att ett behov fanns! Spola fram tiden två år till och hon gjordes samma sak med Bokmässan 2019. Denna gång för 84.000 besökare under fyra dagar och med många volontära krafter som hjälpte till! Det här var startskottet som satte fart på menssäkerheten i Sverige på riktigt. Idag är Menssäkrad ett bolag och namnet är skyddat av Patent- och registreringsverket som både företagsnamn och text. Det är vi väldigt stolta över!

 • Hur skickas boxarna?

  Lådan skickas med Ryska Posten, PostNord eller DHL beroende på antalet beställda lådor och geografisk plats.

 • Hur kan ett event som Bokmässan och Formex menssäkras?

  Vi älskar att menssäkra event! Det var så allt det här började. Skicka ett mejl till hej@menssakrad.se så tar vi det därifrån.

Lite mer på djupet

 • Vad är menssfattigdom?

  Mensfattigdom betyder att en person inte har tillgäng till sanitetsprodukter och/eller ha dålig kunskap om menstruation på grund av ekonomiska begränsningar. Det är ett komplext problem som behöver lösningar från flera håll. I Storbritannien har tex 1 av 10 flickor inte råd att köpa mensskydd, medan 1av 7 har kämpat för att ha råd med dem, enligt Plan International UK. Några statistiska siffror från Sverige finns inte ännu. 

 • Finns mensfattigdom i Sverige?

  Ja. Men ämnet är inte lika väl utforskat här i Sverige som i tex USA, Kenya och Storbritannien. I januari 2020 införde Storbritannien gratis mensskydd i alla skolor. Ett stort steg framåt för mens-kligheten!

  Läs om mensfattigdom i Storbrittanien.

  Läs om mensfattigdom i USA.

 • Bidrar en menssäkring till de Globala Målen?

  Ja absolut! En menssäkring bidrar till främst 3 av de Globala Målen. Det handlar om jämställdhet, jämlikhet och rätten till hälsa.

   

 • Jämställdhet (Mål 5 - Globala Målen):

  Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Att arbeta för ökad jämställdhet är att verka för att alla människor ska kunna forma sina liv som individer, utan att föreställningar om kön begränsar oss. En menssäkring bidrar till att kvinnor och män har samma grundförutsättningar för att sköta sina grundläggande behov på toaletten. Det leder till minskad stress och oro och gör att kvinnor känner sig mer trygga.

 • Jämlikhet (Mål 10 - Globala Målen):

  Ett jämlikt samhälle bygger på principen om allas lika rättigheter och möjligheter oberoende av. kön, etnicitet, religion, funktionsvariation, ålder och annan ställning. Genom att de som har mens ges möjlighet att sköta sin mens på ett tryggt och säkert sätt på jobbet, restaurangen, gymmet, museumet, i skolan, ja överallt, jämnas orättvisan ut och gör att vi kan fungera i vardagen på mer lika villkor. 

   

   

   

 • Rätten till hälsa (Mål 3 - Globala Målen):

  God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Att ha mensskydd på alla toaletter bidrar till ökad trygghet och mindre stress för den som har mens om mensen kommer oväntat. Så enkelt är det. Det kräver även att varje toalett har tillgång till handfat och tvål för att undvika bakterier och sjukdom vi byte av tampong eller tömning av menskopp.

  Menssäkrad, tillsammans med My Period is Awesome (som vi är grundare till). knyter också an till: Mål 1 – minskad fattigdom, mål 6 – rent vatten och sanitet. Mål 4 – god utbildning för alla.