Varför tillgång till mensskydd på jobbet är en rättighet, inte ett privilegium

Varför tillgång till mensskydd på jobbet är en rättighet, inte ett privilegium

Ungefär 50% av alla arbetstagare kommer någon gång i livet ha mens på arbetsplatsen. Men till skillnad från andra naturliga behov så som tillgång till toalettpapper och vatten, är det inte självklart för alla arbetsgivare att behovet av mensskydd tillgodoses på arbetsplatsen.

Att erbjudas fri tillgång till mensskydd på arbetsplatsen ska inte vara en bonus eller ett privilegium, det ska vara en rättighet och en självklarhet i arbetsmiljöarbetet. Här kommer en kort sammanfattning om varför:

Dina medarbetares hälsa. För att undvika bakteriella infektioner är det rekommenderat att byta mensskydd ca var 4-6e timme, vilket är kortare än en vanlig arbetsdag. Att ha tillgång till mensskydd samt till handfat med vatten och tvål bidrar därför till bättre hälsa genom minskad risk för infektioner. Stressen över låg eller ingen tillgång till mensskydd bidrar till oro, irritation och i vissa fall panik.

Dina medarbetares produktivitet. Kollegor som behöver stressa över att de glömt mensskydd är inte produktiva. Stressen kan leda till psykisk ohälsa i längden, och lägre produktivitet i stunden. Att springa runt på arbetsplatsen och fråga om någon har en binda extra, eller ta tid från arbetsdagen för att gå och köpa mensskydd, är inte effektivt eller gynnsamt för medarbetaren.

Dina medarbetares ojämlika ekonomiska börda. Behov av tillgång till mensskydd är ett lika naturligt behov som tillgång till toalettpapper. Ändå tvingar många arbetsplatser fortfarande sina menstruerande anställda att själva stå för mensskydd de behöver under arbetstid. Det är en ojämlik ekonomisk börda som inte ska finnas på en arbetsplats.

Så, hur gör du för att menssäkra arbetsplatsen? Jo, du sätter in förvaringsboxar med mensskydd (med både bindor och tamponger) på alla toaletter, samt ser till att det finns tillgång till papperskorg, handfat och tvål.

Du kan beställa våra egendesignade mensskyddsboxar och ekologiska mensskydd direkt i vår webshop eller höra av dig för att få hjälp eller offert genom kontaktformuläret. Behöver du hjälp att övertala chefen? Ladda ned vårt samtalsunderlag på förstasidan.

Offert Shop