Bada med mens: Hur offentliga badanläggningar kan bli mer inkluderande

Bada med mens: Hur offentliga badanläggningar kan bli mer inkluderande

Att bada med mens kan vara ett stressmoment för många. Både när det gäller att bada utomhus i strandmiljö och i badhus. Frågorna många ställer sig är: finns det mensskydd på toaletterna? Om inte, har jag tillräckligt med mensskydd med mig? Finns det så jag kan slänga mina använda mensskydd? Finns det ens toaletter på plats?

Att ca 50% av oss under en lång period i livet har mens är ingen nyhet. Trots det är det snarare undantag än regel att badanläggningar erbjuder mensskydd till sina idrottare, besökare och medarbetare. Om vi vill erbjuda jämlika besök till badanläggningar måste vi se till att mens räknas in i verksamheten, för att alla ska kunna delta på lika villkor utan stress för mensskydd.

Det handlar både om de som besöker anläggningen för att träna eller tävla, och om de som är där för att ha kul. Alla, oavsett var de är i sin menscykel, ska kunna träna, tävla, leka, chilla och delta utan att bli begränsade bara för att det inte tillhandahålls mensskydd på anläggningen.

Men hur menssäkrar vi en badanläggning?

Först och främst: det ska finnas toaletter tillgängligt för alla i närheten till badet. Må det vara inomhusbassäng, utomhuspool eller en officiell badplats utomhus.
Toaletterna ska vara utrustade med:

  • Mensskydd.
  • Papperskorg för att slänga använda mensskydd i.
  • Handfat med vatten och tvål för att tvätta händerna innan/efter byte av mensskydd och ev. återanvändningsbart mensskydd så som menskopp.

Vill du menssäkra din verksamhet? Besök webbshoppen eller hör av dig via vårt offerformulär så hjälper vi dig utefter era behov.

Offert Shop