Vattenhallen Science Center i Lund är menssäkert!

Vattenhallen Science Center i Lund är menssäkert!

Hej Ida Rasmark på Vattenhallen Science Center. Ni har precis fått hem 5 tygpåsar med mensskydd, vart hamnar dom?

De har hängts upp på toaletterna som finns i vår experimentmiljö. Vi har dagligen besökare i alla åldrar, men mest mellanstadie- och högstadieelever så vi kände att vi ville menssäkra toaletterna för deras skull. Det har hänt flera gånger att en besökare kommer och frågar om mensskydd, och då blir det som det alltid blir – en skallgångskedja för att leta reda på en tampong eller binda. Nu hoppas vi att det inte ska behöva hända.

Varför tycker ni att mensäkerhet är viktigt?

Precis som ni skriver på er hemsida så finns det handlingsplaner för massa andra saker som kan hända, tex brand, sjukdom eller olycka – men inte för om någon får mens. Vi vill att alla ska känna sig trygga här hos oss och få ett så bra besök som möjligt. Det är så enkelt att menssäkra en toalett, samtidigt som effekten blir så stor för den som får användning av det. Hur många gånger har jag inte stoppat toalettpapper i trosorna och känt mig riktigt obekväm? Om det då istället hade funnits mensskydd så hade jag kunnat fortsätta min dag utan större bekymmer.

Berätta mer om Vattenhallen Science Center?

Vi är ett Science Center i Lund som vill inspirera till naturvetenskap och teknik. På vardagar tar vi emot bokade skolklassbesök och på helger och lov är det öppet för allmänheten. Vi har cirka 40 000 besökare varje år, där den största delen besökare är skolungdomar. Vi har ett planetarium, en stor experimentmiljö och några undervisningssalar. Vi ligger på universitetsområdet och får mycket kunskap och inspiration från professorer och andra människor som arbetar inom universitetet.

Vad kan vi mer göra för att bryta tabun kring mens?

Vi behöver låta mens vara en naturlig del av våra liv, vi ska kunna prata om det i skolan, på arbetsplatsen, med våra föräldrar och med främlingar. Alla ska få information om mens – även de som inte har mens personligen. När vi har öppet för allmänheten brukar vi visa olika shower för besökarna (som ofta är barnfamiljer) som kommer hit. Vi kommer under våren att visa en ny show, som har fokus på olika kroppsvätskor – där såklart mens har en naturlig plats.

Vattenhallens Sience Centers hemsida hittar du här: www.vattenhallen.lth.se

Offert Shop