Forshaga – Sveriges mest menssäkra kommun?

Forshaga – Sveriges mest menssäkra kommun?

Hej Anna Olin, kultur- och fritidssamordnare på Forshaga kommun. Var är det ni har menssäkrat? Och hur många toaletter?

Vi har menssäkrat toaletter på biblioteken, i simhallen, sporthallarna, gymnastiksalar och ungdomsgården. Det handlar om totalt 20 toaletter. Först ut var biblioteken. Även gymnasieskolan ForshagaAkademin har menssäkrat sina toaletter. Forshaga är med andra ord en ganska menssäker kommun!

Varför har ni som kommun menssäkrat?

Det är ett sätt att göra våra mötesplatser tryggare. På dessa platser rör det sig ofta unga, som kanske inte än har fått mens eller är bekväma med sin mens. Att det då finns mensskydd här känns som ett sätt att göra deras vardag mer avslappnad. Likväl som att det är en trygghet för unga är det såklart en trygghet för alla som menstruerar. Det handlar om att möta behov och samtidigt normalisera mens och mensskydd. 

Har ni fått någon positiv eller negativ respons? 

Vi har fått övervägande positiv respons från både vuxna och ungdomar. Flera tycker att initiativet är bra. Det ses som en trygghet att det finns mensskydd att tillgå på mötesplatser där skolan, föreningsliv och allmänhet ofta rör sig. Då vi var ute och placerade ut lådorna med skydd fick vi prata med nyfikna unga som ville veta varför vi gör det här. När vi berättade om det tyckte de att det var bra och att det var skönt att slippa fråga en vuxen eller en kompis om en binda eller en tampong om det skulle behövas. 

Det fanns, och finns kanske kvar, en viss oro att mensskydden skulle bli leksaker – att bindor skulle klistras upp på väggar och att en skulle testa hur mycket vatten som en tampong rymmer. Såhär en vecka senare har det varit någon enstaka sådan incident men överlag får mensskydden ligga kvar och användas till det de är till för.

Hur hittade ni #menssäkrad? 

Biblioteket i Hagfors kommun menssäkrade sina toaletter i höstas. Genom deras Facebooksida fick vi reda på initiativet #menssäkrad och det inspirerade Forshagas bibliotek till att göra sina toaletter menssäkra. Detta i sin tur sådde fröet om att mensskydd ska erbjudas på flera av våra offentliga platser.

Offert Shop