Nu menssäkrar vi Chalmers kårhus!

Nu menssäkrar vi Chalmers kårhus!

För ett par veckor sen hörde Chalmers Studentkårs Jämlikhetskommittén av sig till oss och ville genomföra ett menssäkringstest. Något som våra aktivistiska hjärtan såklart inte kan säga nej till! Det var ju trots allt så Menssäkrad började. Dessutom så har vi en gemensam pott tillsammans med MENSEN med målet sponsra engagemang och menssäkerhet på skolor och Universitet. 

Under maj månad menssäkrar vi alltså Kårhuset Johanneberg tillsammans med Jämlikhetskommittén och MENSEN. Målet är att inspirera Chalmers till att menssäkra hela Universitet. Vi har snackat med Hampus Johansson, vice ordförande för Jämlikhetskommittén, om varför dom valt att engagera sig i menssäkerhet. 

Varför tycker ni att Chalmers ska menssäkras? 

Vi tycker att mensskydd ska vara en lika självklar del av alla toaletter som toalettpapper. Att menssäkra är ett stort steg på vägen till att studietiden blir på lika villkor för personer som menstruerar och för de inte gör det.

 Hur ska testet gå till? 

Testet kommer gå till som så att vi placerar ut Menssäkrads mensskyddslådor på toaletterna i Kårhuset Johanneberg. Under maj månad kommer vi hålla koll på åtgången och samla in röster från studenter huruvida det finns ett intresse att fortsätta med det här och om det skapar något värde.

Vad hoppas ni på för resultat?

Vi hoppas självklart att chalmeristerna tycker om det här lika mycket som vi gör, och är så stolta att få möjligheten att på riktigt göra skillnad för våra studenter. Förhoppningen är att detta är något som det kommer arbetas vidare med på Chalmers och att alla toaletter på skolan så småningom menssäkras.

Kan du berätta för oss om vad en Jämlikhetskommitté gör? 

Vi i Jämlikhetskommittén arbetar centralt på campus för att alla studenter oavsett kön eller könsidentitet, etnicitet, religion, sexuell läggning, funktionsnedsättning eller ålder ska känna inkludering, trygghet och trivsel. Detta gör vi både strategiskt och i form av olika studentarrangemang. Under året har vi exempelvis arrangerat en jämlikhetsvecka som vi valde att kalla TOGETHER: against inequality, tillsammans med skolans programbundna jämlikhetsgrupper, och ett digitalt julprogram med pyssel, matlagning och quiz om jämlikhetsfrågor. Nu kan vi även stolt presentera vårt samarbete med Menssäkrad och MENSEN där vi erbjuder gratis mensskydd under maj månad i Kårhuset Johanneberg.

Foto: CFFC.se

Offert Shop