Träna med mens – Hur Menssäkrad bidrar till en bättre träningsupplevelse

Träna med mens – Hur Menssäkrad bidrar till en bättre träningsupplevelse

Varför är det viktigt att arenor, idrottsklubbar och omklädningsrum menssäkrar toaletterna? Varför ska mens vara en del av träningsanläggningars arbete?

Jo, för att verkligheten för av ungefär 50% av oss ser ut så att vi under en lång tid i livet måste anpassa våra toalettbesök efter vår mens; en naturlig och återkommande kroppslig funktion. Att gå extra ofta för att byta mensskydd, byta mensskydd efter bad, gå och kolla efter läckage, gå iväg och handla mensskydd om det inte finns o.s.v.

Att det finns toaletter på idrottsarenor och i omklädningsrummen är en självklarhet. Men att erbjuda mensskydd är än så länge inte en självklarhet för alla arrangörer, gym eller klubbar. Tyvärr. En del med mens undviker t.o.m. att träna under mensen just på grund av bristen på mensskydd, eller lämnar träningen på grund av det. Andra har svårare att prestera så som de vill för att de känner stress över brist på mensskydd. Att vissa av oss ska vara begränsade i sin träning en vecka i månaden, på grund av en blödning, ger en dålig eftersmak i munnen, speciellt när många arrangörer pratar om att öka jämlikhet och jämställdhet inom idrotten.

Jämlikhet innebär att alla ska kunna delta på lika villkor, oavsett om hen är idrottare, coach, funktionär eller publik. Men när det för 50% av befolkningen saknas produkter för att tillgodose naturliga behov är inte idrotten, evenemangen eller klubbarna jämlika. Tvärtom.

Genom att menssäkra toaletterna i omklädningsrummet, på arenan eller evenemanget ökar vi jämlikheten i idrottsvärlden och ser till att fler kan delta på lika villkor, där mens inte är ett hinder.

Tre steg till att menssäkra idrottsevenemang, klubbar eller gym:

  • Mensskydd inne på toaletten. Alltid både bindor och tamponger – alla ska kunna välja det mensskydd de trivs bäst med.
  • Papperskorg inne på toaletten: ingen vill ju springa omkring med blodiga mensskydd på gymmet.
  • Handfat med vatten och tvål. För att bibehålla en bra hygien är det viktigt att tvätta händerna innan/efter byte av mensskydd eller kunna tvätta om man har återanvändningsbart mensskydd.

Disclaimer: vissa blir begränsade av sin mens och menscykel på grund av till exempel smärta, PMS eller trötthet. Vilket också är orättvist, men inte det vi syftar på här. Vi menar att ingen ska bli begränsad av sina blödande dagar, på grund av brist på mensskydd.

Vill du menssäkra din verksamhet? Besök webbshoppen eller hör av dig via vårt offertformulär så hjälper vi dig utefter era behov.

Offert Shop