Mellan hemorojdkrämen och glidmedlet finner vi mensskydden

Att vi använder ordet intimhygien när vi ska gruppera ihop saker som har med mens att göra är ett av de tydligaste bevisen på stigmatisering av menstruation.
Mellan hemorojdkrämen och glidmedlet finner vi mensskydden

Du går in på ett apotek. Du passerar gång efter gång, hylla efter hylla, produkt efter produkt. Blicken söker men du hittar inte. Värk. Förkylning och feber. Mage. Sol. Djur. Fotvård. Alla dessa hyllor med skyltar, men på ingen av alla skyltar står det som du letar efter. Till slut hittar du hyllan som heter Intimhygien. Där finns produkter för intimrakning, intimtvål, glidmedel, sexleksaker, kondomer, klamydiatest, graviditetstest. Även behandling för hemorrojder, springmask, klåda och flatlöss finns där. Och i mitten av hyllan ser du dem: bindorna, tampongerna och menskopparna! Hallelujah moment! Dagen (och byxorna) är räddad! 

Men stopp ett tag! Låt oss analysera en sak tillsammans. För det är något här som provocerar mig rejält, och jag vill att du ska få upp ögonen för samma irritation. Så du kan dela den med någon annan. 

Det som stör mig mest är hyllans namn. Intimhygien. Jag ryser av att tänka på ordet, men jag ska försöka vara saklig och inte bara bli irriterad. *djupt andetag* Jag anser att de ord vi använder spelar roll för hur vi uppfattar de sakerna orden beskriver. Och ordet hygien för med sig en känsla av något som kan vara smutsigt, orent och som kan förorena dricksvattnet. Att hyllan heter just intimhygien antyder att mens i sig är ohygieniskt om vi inte… tar hand om det. Det stämmer såklart inte. 

Att vi använder ordet intimhygien när vi ska gruppera ihop saker som har med mens att göra är ett av de tydligaste bevisen på stigmatisering av menstruation. Både för ovan nämnda förklaring av hygien, men också vårt undvikande av ordet mens. När vi inte benämner mensskydd vid dess rätta namn (någon annan som får en Voldemort-känsla?) spär vi på att det är ingenting man ska prata om, att det är något smutsigt och pinsamt och att mensare ska skämmas över sin mens. Men vänta nu, finns mensskam verkligen i Det Jämställda Sverige? Japp. Enligt en undersökning genomförd av Föreningen MENSEN med hjälp av Kantar Sifo tycker en av fem att det är pinsamt att köpa och prata om mensskydd, och lika många har upplevt skämt och kommentarer om mens som de upplevt som elaka. 

Om vi byter ut ordet hygien mot något som lägger fokus på hälsa istället kan vi skifta bilden av mens som något orent till något som är naturligt, värt vård och värt uppmärksamhet i utbildning och forskning. Arbetet med att minska skammen och diskrimineringen tar ett kliv framåt.

Vi går tillbaka till apoteket du besökte i början. Går in och letar i gångarna, hyllorna och produkterna. Men den här gången tar det inte lika lång tid att hitta mensskydden, för här står det tydligt: Menstruationshälsa. Du köper dina varor och går därifrån med känslan att din mens har med din hälsa och välmående att göra, det är inte något som gör vattnet odrickbart.

Referenser.
Apoteket. Hämtad 2022-06-16 https://www.apoteket.se/
How does our language shape the way we think? 2009. Edge. https://www.edge.org/conversation/lera_boroditsky-how-does-our-language-shape-the-way-we-think
Health not hygiene. Instagram. https://www.instagram.com/healthnothygiene/?hl=en 
Taboo means menstruation. 2021. The Spectator. https://www.stuyspec.com/opinions/taboo-means-menstruation
The Dirty on Menstrual Hygiene versus Menstrual Health. 2022. Joni. https://getjoni.com/a/blog/menstrual-hygiene-versus-menstrual-health
The female problem: how male bias in medical trials ruined female health. 2019. The Guardian. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/nov/13/the-female-problem-male-bias-in-medical-trials
Undersökning om mens, mensskydd och mensfattigdom 2021. MENSEN – Forum för menstruation. 2021

Offert Shop