Ett menssäkrat SM i Linköping 

SM-veckan tar ett stort steg för jämställdhet

 

SM-veckan 2022 i Linköping kommer att vara menssäkrad. Det innebär att toaletter på alla tävlingsarenor kommer att ha bindor och tamponger som deltagare och besökare kan ta vid behov. Menssäkringen sker genom projektgruppen för SM-veckan och Menssäkrad.

”Eftersom vi siktar på att genomföra den mest jämställda SM-veckan någonsin är det självklart för oss att göra det enkelt och tryggt för alla idrottare och besökare genom att erbjuda gratis mensskydd på evenemangets toaletter.”

– Anders Thorén, projektledare för SM-veckan i Linköping

 

Menssäkrad började som en kampanj 2018. Året därpå menssäkrade vi Bokmässan i Göteborg. Hittills har vi bidragit till 2421 menssäkrade toaletter i Sverige. SM-veckan i i Linköping blir ännu en milstolpe. 

Menssäkrad ägs av det sociala företaget World Period Group AB. Bakom företaget står systrarna Terese Lann Welin och Jennie Lann. Affärsidén bidrar till ett öppet och hållbart samhälle med 3 av de 17 globala målen i fokus. Visionen är att rättigheter kopplade till mens ska bli norm, vilket indirekt bidrar till alla Agenda 2030s viktiga mål.

“Menssäkerhet är en rättighet och inte ett mervärde. Mensskydd är precis som toalettpapper ett basalt behov, men skam och tabu har gjort att vi inte sett det som det tidigare. Nu när vi vet bättre så kan vi rätta felet. Det är dessutom väldigt enkelt.”

– Terese Lann Welin, Menssäkrad 

 

”Att mens som fenomen så länge varit osynligt och tabubelagt skapar problem i strävan att låta alla delta i idrotten på lika villkor. Det skapar folkhälsoproblem helt i onödan och att menssäkra och prata om mens är enkla sätt att normalisera något som i praktiken är väldigt normalt. Vi är många som kan bidra till att göra det lite lättare att ha mens och att också kunna delta i samhället och idrotten oavsett mens eller inte. Det känns jättebra att SM-veckan är en del i det arbetet.”

– Åsa Åbom, utvecklingsstrateg, Linköpings kommun

Menssäkrad kommer att finnas på plats i Trädgårdsföreningen i Linköping på torsdagen och fredagen under SM-veckan och prata om sitt arbete.

 

SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang. SM-veckan är svenska mästerskap för seniorer i olika idrotter i en och samma stad under en vecka. SM-veckan är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 idrotter. Sveriges Television är sändande bolag.

Mer goodies

Vill du veta mer? Ta kontakt med oss här!

    Genom att skicka er förfrågan godkänner ni vår Privacy Policy.