Vackstanäs-gymnasiet i Södertälje är menssäkert

Vackstanäs-gymnasiet i Södertälje är menssäkert
Hej Amanda Hägglund, Internatansvarig aka Husmor på Vackstanäsgymnasiet i Södertälje. Ni har precis valt att menssäkra er verksamhet med 8 mensskyddslådor. Vart hamnar dom?

Våra lådor hamnar där man upptäcker att ”shit, jag glömde..” Alltså på 8 av våra toaletter, vi är en relativt liten gymnasieskola så man är aldrig långt ifrån en menssäkrad toalett. 

Hur gick beslutsprocessen till hos er? 

Det började med att jag själv sprang på era lådor på restaurang Lådan i Stockholm och blev mäkta imponerad, samtidigt som det kändes så självklart. Så när jag nu under hösten började min nya tjänst som Husmor här på Vackstanäsgymnasiet blev det ett givet första mission! Det visade sig vara väldigt lättarbetat då precis alla var odelat positiva! Vi är en icke vinstutdelande skola, vilket innebär att allt eventuellt överskott går tillbaka till verksamheten – våra elever, lärare och övrig personal.

Varför tycker ni att menssäkerhet är viktigt? 

Lika mycket som vi vill underlätta vardagen för våra elever genom gratis mensskydd när dom glömt eller missat, lika mycket vill vi lyfta frågan och det onödiga tabut kring mens. Jag minns själv hur jag smusslade tampongen i ärmen, kanske gör jag det än idag? Vi önskar att mens ska slippa vara en pinsam och skämmig historia för ungdomarna. Samtidigt som lådorna kommer upp så delar vi fakta och kunskap kring mens och dess följder, kanske upptäcker en elev att den outhärdliga menssmärtan, ”Jamen, det gööör ont att ha mens”, är endometrios? 

Offert Shop