Snart är det Menstrual Hygiene Day

Snart är det Menstrual Hygiene Day

Den 28e maj är det Menstrual Hygiene Day, det globala initiativet för att lyfta de orättvisor som finns kring mens och menscykeln. Att en dag som handlar om mens är just den 28e maj är ingen slump. Datumet 28/5 står för medellängden på en menscykel: 28 dagar, och blödningens genomsnittliga längd: fem dagar. Bakom initiativet står den tyska organisationen WASH United.

Orättvisor som ofta uppmärksammas i samband med Menstrual Hygiene Day är social, ekonomisk, politisk och kulturell exkludering på grund av mens, tillgång till mensskydd och bristfällig vård av menscykelrelaterade problem. Även om vi på Menssäkrad tycker att de här problemen borde pratas om JÄMT så tycker vi att det är bra att det finns utrymme för de här diskussionerna på en specifik dag för att nå en bredare publik. 

Många olika kreativa och inspirerande kampanjer har tagit avstamp ur Menstrual Hygiene Day, och det har anordnats oräkneliga seminarier, paneldebatter och föreläsningar om diskriminering mot menstruerande personer. Förra året anordnade vi tex. en modevisning på teamet mens tillsammans med vår ugandiska partner Wellbeing Foundation. Se bilder från den kreativa explosionen här: www.myperiodisawesome.com/blog/the-menstrual-shebang.

Menssäkrad älskar kreativa uttryck på samhällsproblem, och vi kommer självklart att delta i Menstrual Hygiene Day även i år. Vill du vara en del av Menssäkrads kampanj? Håll utkik på vårt Instagram!

 

Hur hänger Menssäkrad ihop med My Period Is Awesome? 

Terese Lann Welin som grundat Menssäkrad är också grundare till projektplattformen My Period Is Awesome (MPIA), som ägs av den ideell organisation Wise Economy. MPIA och Menssäkrad är två olika organisationer som jobbar nära varandra och med samma värdegrund. Vi delar också kontor på Brännkyrkagatan i Stockholm. Läs mer om MPIA här: www.myperiodisawesome.com

Prenumeration Shop