Ny studie: Mensbesvär påverkar ungas vardag mer än vi tror

Ny studie: Mensbesvär påverkar ungas vardag mer än vi tror

UngKAB23 är en omfattande enkätbaserad befolkningsstudie som genomförts av Folkhälsomyndigheten. I studien har 9 444 unga mellan 16 och 29 år svarat på frågor om sin sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR). 

Syftet med undersökningen är att ge underlag för stärkta SRHR-insatser på nationell, regional och kommunal nivå. Rapporten riktar sig till yrkesverksamma inom hälsofrämjande och förebyggande arbete, samt till myndigheter, civilsamhällets organisationer, tjänstemän och beslutsfattare. Ett av områdena som undersökningen belyser är mens och mensrelaterade besvär, hur de påverkar ungas vardag och i vilken utsträckning de söker hjälp.

Tidpunkt för första mens

Medelåldern för första mens är 12,5 år, och majoriteten av de svarande visste redan vid första mensen vad mens är.

Vanliga mensbesvär

Mensvärk (60 procent) och humörförändringar (59 procent) är de vanligaste mensbesvären. Andra symtom som rapporteras är riklig mens (24 procent) samt huvudvärk, yrsel och trötthet (41 procent).

Sökande av hjälp och stöd

68 procent av de som upplever mensbesvär vet var de kan vända sig för stöd, men endast 37 procent har faktiskt sökt hjälp.

Mensens påverkan på vardagen

Studien visar att mensbesvär påverkar unga personers vardag i stor utsträckning:

16 procent har stannat hemma från skolan vid varje mens under det senaste halvåret.

14 procent har avstått från fysisk aktivitet vid varje mens.

I gymnasieåldern (16–19 år) har 22 procent varit borta från skolan vid varje mens.

Resultaten pekar på att mensrelaterade besvär fortfarande är en barriär i ungas liv, särskilt i skolan och på fritiden. Läs mer om vad vi anser behöver göras.

Ta redan på mer: Länk till UngKAB23.

Offert Shop