Mensskydd i skolan: Skapa en inkluderande miljö för elever

Mensskydd i skolan: Skapa en inkluderande miljö för elever

Att vara tonåring och genomgå skolgången kan vara tufft för vem som helst, men för dem som har mens i skolan kan det vara extra tufft. Många stressar över att blöda igenom sitt mensskydd, glömma mensskydd eller att mensen ska komma oväntat. Att till och med skippa skoldagar för att minska risken för den där mensfläcken på byxorna är mer vanligt än du tror. 

Den ojämlika stressen påverkar elevernas fysisk och psykisk hälsa samt deras möjlighet att delta på lika villkor. När stressen över mensskydd tar över, kan det vara svårt att koncentrera sig, ta plats och prestera på samma sätt som annars.

En inkluderande skola är en skola för alla, oavsett vilken dag i månaden det är. Hälften av våra skolungdomar har mens i skolan, och det är inte mer än rätt att vi börjar se till deras naturliga behov. Det är dags att menssäkra skolan med säkra skydd.

En menssäker skola innebär:

  1. Mensskydd inne på toaletterna. Både tampong och binda.
  2. Papperskorg. Eftersom att ingen vill springa runt i korridoren med byxorna nere för att leta efter en papperskorg.
  3. Handfat med vatten och tvål så eleverna kan tvätta händerna och skölja sin menskopp.
  4. Kunskap. Med kunskap kan vi bryta barriärer och minska skammen.

Vi jobbar aktivt med att menssäkra skolor och andra ungdomsnära verksamheter. Vill du menssäkra din skola, ungdomsgård eller fritidsverksamhet? Kika på våra produkter och hör av dig till hej@menssakrad.se för att få tillgång till vår utbildningsrabatt. 

Offert Shop