Hur hänger My Period Is Awesome ihop med Menssäkrad?

Hur hänger My Period Is Awesome ihop med Menssäkrad?

Det är dags för rivstart i My Period Is Awesomes senaste internationella projekt om menshälsa och rättigheter. Projektet ’Menstruation Stations’ som drivs tillsammans med lokal aktivister i Uganda, Sydsudan och Rwanda, och finansieras av Svenska Postkodsstiftelsen. Men hur hänger den verksamhet ihop med Menssäkrad? Vi har bett Louise Johansson, som jobbar på My Period Is Awesome, berätta mer om projekten och kopplingen till Menssäkrad. 

Hej Louise Johansson, kan du berätta lite mer om dig själv och din roll? 

Jag jobbar som Program Manager på plattformen My Period Is Awesome (MPIA). Jag har varit involverad i plattformen sedan 2019, när jag gjorde min masteruppsats i samarbete med MPIA i Namibia. Plattformen förvaltas av den svenska organisationen Wise Economy Global Association.

Min bakgrund är att jag jobbat i nästan tio år med tobaksprevention på en ideell organisation, jag har en masterexamen i global hälsa och en kandidatexamen i utveckling och internationellt samarbete. På MPIA jobbar jag med ansökningar, rapportering, projektutveckling, sociala medier, kommunikation, kapacitetsutveckling och mycket mer! Jag älskar mitt jobb!

Hur hänger Menssäkrad ihop med My Period Is Awesome? 

En av våra grundare är Terese Lann Welin som också grundat och driver Menssäkrad. My Period Is Awesome är en ideell organisation och Mensssäkrad ett företag. De två olika organisationer jobbar nära varandra och med samma värdegrund. Vi delar också kontor på Brännkyrkagatan i Stockholm.

Kan du berätta mer om My Period Is Awesome? 

My Period Is Awesome är en plattform för småskaliga organisationer, vårt huvudsakliga verksamhetsområde är att arbeta med projekt inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), med särskilt fokus på menscykeln. Vi har, och har tidigare erhållit finansiering av, Forum CIV, Svenska Institutet, Jämställdhetsmyndigheten och Postkodstiftelsen. Vi har för tillfället partners i Uganda, Rwanda och Sydsudan och har även tidigare arbetat i Namibia och Sydafrika. MPIA är en plattform som erbjuder projektsamarbete, kapacitetsutveckling, resursmobilisering och nätverkande. Vi stöttar partners med kompetensutveckling, strategisk planering, skapande av projekt och nätverk. 

Alla projekt som tidigare genomförts och som för närvarande drivs bygger vi gemensamt genom regionala aktiviteter med det svenska teamet – genom workshops och möten med organisationen i fokus. Det operativa arbetet drivs sedan av den lokala organisationen, med stöd av det svenska teamet och plattformen. Lokalbefolkning och gräsrotsorganisationer är experter inom sitt fält och sin omgivning och vi därmed kan stötta partners med finansiering och nischad kapacitets- och kompetensutveckling. MPIA som plattform stöttar dessa experter i att driva förändringsarbete lokalt, och lyfter upp dessa exempel för att inspirera fler aktörer.

Vad jobbar My Period Is Awesome med just nu?

Vi driver just nu två större projekt. Ett kreativt påverkansprojekt i Rwanda med vår partner “Dukataze” som är finansierat av Svenska Institutet och deras koncept “Creative Force”. Det andra projektet finansierat av Postkodstiftelsen heter “Menstruation Stations” med målet att etablera och vidareutveckla tre stationer i Kampala, Kigali och Juba. Projektet kommer löpa från 2021 till 2023 i samarbete med våra partners Arise African Youth i Sydsudan, The Wellbeing Foundation i Uganda och Dukataze i Rwanda. 

En vanlig fråga vi får är just vad en Menstruation Station är och hur det fungerar. En Menstruation Station är en mötesplats för hälsa och rättigheter med fokus på menstruation. Stationerna erbjuder ett öppet samtalsklimat kring flera viktiga ämnen kopplade till hälsa och rättigheter och målgruppen är unga flickor (12-25 år) boende i stationernas närområden. Stationernas dörrar är öppna varje dag med ett schema som rullar veckovis. Verksamheten består av kreativa workshops inom ämnen som berör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, men även ämnen som läs och skrivkunskap och retorik finns med. Vi har en etablerad station i området Kisenyi i Kampala sedan två år tillbaka, och just nu håller våra andra partners på att säkerställa ett hus/en lokal som ska agera som en station under den kommande perioden. Ett mål för projektet är att stationerna ska bli finansiellt hållbara, så att organisationerna efter projektet ska kunna upprätthålla verksamheten.

Den metod vi huvudsakligen använder för att kommunicera kring MHM och SRHR är genom att undervisa med kreativitet, skapande och konst. Ämnena vi lär ut om är stigmatiserade och ibland komplicerade, ett kreativt lärosätt kan enkelt bryta tabun – ämnena kan kommuniceras enklare och pedagogiken blir engagerande. Dessa kreativa workshops kan bestå av sylektioner där man kan lära sig att skapa återanvändningsbara bindor, storytelling sessioner, screen printing där man får tillverka t-shirts med rättighetstryck, danslektioner, spelträffar, art-expression sessioner, open talks och poetrisessioner. Stationerna erhåller även en toalett, hygienartiklar och rent vatten. Vi har utvecklat kreativa verktyg för att stötta besökarna i deras funderingar kring SRHR och menstruation. Bland annat ett hjul med olika ämnen och myter kring menstruation, en frågelåda där besökare kan lämna frågor anonymt och tryck till t-shirts.

Berätta mer om workshopveckan ni har just nu!

Alla team från Uganda, Rwanda, Sydsudan och Sverige är just nu i Kampala för en intensiv och rolig workshopvecka tillsammans. Denna träff är det officiella startskottet för projektet där vi alla samlas och går igenom hur dessa två år ska se ut. Alla team kommer att presentera sina idéer kring hur de kommer att arbeta och tillsammans kommer vi spåna på idéer för kampanjer, kommunikation och mycket mer. Utöver detta är en workshopvecka en chans att träffas och lära känna varandra, inspireras och ha roligt tillsammans!

Hur jobbar ni med menssäkerhet i stationerna?

Våra partnerorganisationer har ett stort fokus på att deras stationer ska vara en trygg plats för alla. En del av detta är att kunna erbjuda olika typer av mensskydd likväl som ett säkert och privat rum. Vi har under de senaste månaderna samlat i pengar inom projektet för att alla partners ska kunna köpa in olika typer av mensskydd till sina besökare. Alla våra stationer är därmed menssäkra och innehar en toalett, rent vatten, hygienartiklar, papperskorg samt olika typer av mensskydd. Våra partners har högt fokus på att de med mens ska kunna välja ett mensskydd utifrån sina egna preferenser. De insamlade pengarna kommer gå till att köpa mensskydd lokalt (tamponger, bindor och menskoppar). I stationen har vi även symaskiner och program för personer som kan lära sig hur man syr återanvändningsbara mensskydd av hög kvalitet. Våra medarbetare introducerar alltid besökarna till olika typer av mensskydd och ber ofta om feedback kring hur de fungerar. Vi är otroligt glada och tacksamma att Menssäkrad har valt att donera lådor, tamponger och bindor till oss och tackar vänligast för donationen.

Om man vill donera eller hjälpa ert arbete på något sätt, hur gör man då?

Om man är en privatperson som vill bidra till vårt arbete med en slant, kan man swisha till 1234689246 (Wise Economy Global Association). Varje bidrag räknas – litet som stort. Om man som företag vill stötta oss på MPIA genom att skänka medel eller tjänster eller produkter till våra stationer, kan man kontakta mig på louise@wiseeconomy.se så kan jag koppla till en relevant partner. Om ett företag önskar att synas tillsammans med MPIA eller samverka på något sätt är det viktigt för oss att vi delar värdegrund i vårt arbete. Om man vill stötta vår verksamhet men inte har möjligheten att donera pengar, kan man följa oss i sociala medier och peppa oss genom att gilla, kommentera och dela våra inlägg. Vi och våra partners blir otroligt glada och varma att se pepp och kärlek för vårt arbete i sociala medier.

Besök hemsidan, Instagram eller Facebook för att lära känna My Period Is Awesome ännu bättre!

Offert Shop