Att söka endometriosvård utomlands

Tema endometrios fortsätter med en gästblogg från Petra Wellström, som sökt vård för sin endometrios utomlands.
Att söka endometriosvård utomlands

Jag hade inte endometrios förrän jag åkte till London. 

Det kanske låter som ett ganska bisarrt påstående. Men faktum är att jag sökte vård i Sverige i 8-9 år utan att få hjälp. När jag hörde talas om endometrios för första gången var jag livrädd och lättad på samma gång – så många symptom och besvär stämde. Jag hade turen att träffa en läkare just då som sa att endometrios kan vara en trolig diagnos och bokade mig på en titthålsoperation. Det dröjde inte särskilt länge innan jag fick min operation, men till min förskräckelse hade de inte hittat något som operationsläkaren kunde identifiera som endometrios. Det var ”svarta små prickar” som de tog bort med laser som senare visade negativt vid biopsi. Efter det kändes det som jag inte bara hade gått tillbaka till ruta 1, utan snarare ramlat av hela spelbrädet. Eftersom läkarna nu hade bekräftelse på att det inte är endometrios ville de inte längre hjälpa mig, utan jag blev hänvisad till vårdcentral och allmänläkare (som i sin tur hänvisade mig tillbaka). Jag var fast, ensam, rädd och ledsen. Jag var säker på att jag var galen och att jag kanske bara var tvungen att leva så här för att jag har livmoder, eller att jag inbillade mig smärtan eller var extremt otålig mot smärta.

Sen blev jag tipsad om internationella grupper på Facebook som fungerade som kunskapsbanker för endometrios. Här fanns patienter, anhöriga, specialistläkare och vårdpersonal som arbetade hårt för att sprida vetskapen om sjukdomen och samtidigt hjälpa personer som ingen hjälp kunnat få. Det fanns här mycket erfarenheter att hitta om personer som blivit avfärdade av många enheter och läkare under väldigt lång tid, som sen visat sig ha svår endometrios. Och det är på grund av den här gruppen som jag också hittade en endometriosspecialist inte alltför långt ifrån Sverige som var lite av min räddning.

Jag åkte först till London för en konsultation och en gynekologisk undersökning där man bekräftade att mina symptom låter som att det mycket troligt är endometrios, men att det varken kunde bekräftas eller uteslutas utan en operation. Läkaren gick igenom med mig noga vad en operation skulle innebära och vad mina alternativ var. Efter att jag kommit hem kom jag ganska snabbt fram till att jag ville göra operationen. Det svåra var just pengarna – det är dyrt att söka vård utomlands och särskilt hos en privat specialist. Jag tog mina chanser och sökte om ett förhandsbesked hos Försäkringskassan om att få pengarna tillbaka och blev godkänd till min stora lycka. 

Över 70 000 kr betalade jag för min operationsresa, och en stor del av denna summa fick jag tillbaka från Försäkringskassan. Det är ett sant privilegium att få möjlighet till detta. Och om någon vill ha hjälp med ärendenummer och liknande för att få möjlighet att göra samma resa, snälla kontakta mig. Jag hjälper dig mer än gärna. 

Inte långt efter att jag kommit hem från London kom mejlet med beskedet: Jag har endometrios. 

Tyvärr har vården jag fått i Sverige inte ändrats p.g.a. min diagnos. Men nu kan jag åtminstone säga vad jag har för sjukdom, och lära mig mer om vad jag kan göra för att må så bra som möjligt. Det är en livslång resa men äntligen visste jag var jag skulle börja. Och idag mår jag mycket bättre. Ärligt talat har det krävt att jag själv och mina nära och kära faktiskt orkat engagera sig för min hälsa – och jag har inte kunnat förlita mig på vården nästan alls. Men.. endometrios-communityt är fantastiskt. Mina endosyskon är några utav de bästa människorna jag vet, och jag har inte ens träffat dem. Därför vill jag också sträcka ut min hand till dig som behöver en.

Petra Wellström

Kom i kontakt med Petra via hennes instagram.

Prenumeration Shop