Vi hälsar stolt Arla Foods välkomna som menssäkrade

Att slippa mycket av stressen kring mens är en enorm arbetsmiljöförbättring
Vi hälsar stolt Arla Foods välkomna som menssäkrade
Vi hälsar stolt Arla Foods välkomna som kunder hos Menssäkrad. Vi har mini-intervjuat Karolina Nilsson, Site Admin Arla Vimmerby/Visby och Malin Nilsson Vegehall, Laborant Vimmerby. 
Berätta för oss om vart ni jobbar. 

Arla Foods Vimmerby och Visby är mjölkpulveranläggningar. Vi får in mjölk från Arlagårdar och separerar grädden som går tillbaka till andra mejerier. Mjölken som är kvar torkar vi till mjölkpulver som sedan går ut till våra slutkunder som består av barnmatsproducenter, chokladproducenter, med flera. På Visby mejeri producerar vi också vanlig dryckesmjölk som levereras ut till butiker på hela Gotland.

Varför har ni valt att menssäkra?

Malin – Det började med att jag frågade Karolina om vi kunde sätta upp ett skåp på vår avdelning där det nästan uteslutande är kvinnor som arbetar. Tanken var att det skulle vara ett enkelt förvaringsskåp som vi själva kunde fylla på med bindor och tamponger.

Karolina – Tanken hade inte ens slagit mig men när Malin kom till mig så började jag fundera på om man inte kunde göra mer än att sätta upp tomma skåp. Visst borde det erbjudas gratis mensskydd till alla på arbetsplatsen?! Jag började genast leta och hittade några företag som erbjöd detta. Föreslog för min chef som till en början var lite skeptisk till behovet. Men efter att ha förklarat problematiken och stressen vi kvinnor upplever på arbetsplatsen kring detta så försvann tveksamheterna och blev till en självklarhet.

På vår arbetsplats ställs väldigt höga hygienkrav. Varje del av mejeriet är uppdelad i olika hygienzoner. Där vi byter skor, tvättar och spritar händerna och tar på eller av skyddsglasögon och hårnät. Vi har dessutom vita arbetskläder! När mensen kommer har vi alltså väldigt lång väg till våra skåp för att hämta mensskydd. Det blir ett helt projekt för att ta hand om nånting som är naturligt och händer varje månad.

Vi fastnade för Menssäkrad eftersom att boxarna var i lagom storlek så att man kunde ha dem inne på toaletterna där det faktiskt behövs! De var också prisvärda och det kändes som att ni hade tänkt hela vägen. Dessutom en bonus att få stötta kvinnligt företagande i och med vårat val.

Hur har menssäkringen tagits emot av medarbetarna?

Det har bara varit positivt! Många beskriver att de känner en lättnad. Att slippa mycket av stressen kring mens är en stor arbetsmiljöförbättring och vi är otroligt glada att vi nu har skåpen på plats. Det kanske inte varit lika högt jubel från de som inte har behov av mensskydd, av naturliga skäl. Men faktum är att det blivit till något positivt även för dem. Detta har öppnat upp för att prata om det. Några kollegor har erkänt att de nog inte har speciellt mycket kunskap om vad vi kvinnor går igenom. Det har gått från att vara ett tabuämne till att man nu pratar helt öppet om det!

Det verkar som att ni har inspirerat flera av era kollegor att menssäkra, hur gick det till?

Vi har ett tätt samarbete mellan alla tolv Arlamejerier som finns i Sverige och arbetar mycket med kunskapsdelning och att inspirera varandra. Efter att vi menssäkrade mejerierna i Visby och Vimmerby har vi gjort flera andra Arlamejerier och även huvudkontoret i Stockholm nyfikna på att också göra det.

Offert Shop