56% uppger att det är stressigt att ha mens på jobbet

56% uppger att det är stressigt att ha mens på jobbet

Över 4000 svenska kvinnor har deltagit i en undersökning om mens, och hela 56% av dessa uppger att det är ett stressmoment att ha mens på jobbet. Undersökningen är gjord på initiativ av Lindex och Demoskop med syfte att belysa kvinnors behov.

I snitt har en person mens 5 dagar i månaden varje månad i 40 år, från att man är 11 till att man är 51. Det betyder att många av oss har mens i större delen av arbetslivet. Trots det finns det få undersökningar om mens i arbetslivet och hur arbetsmiljön kan anpassas för det.

Siffror från undersökningen genomförd av Lindex och Demoskop:

  • 84% har arbetsplatser som inte är menssäkrade

  • 56% tycker att det är ett stressigt att ha mens på jobbet

  • 44% uppger att de blött igenom sitt mensskydd på jobbet

  • 40% tycker det är jobbigt att ta fram mensskydd på jobbet

  • 34% uppger att det varit problematiskt att byta mensskydd på jobbet

  • 28% har känt sig begränsade i sin yrkesroll, på grund av mensen

Många är stressade, obekväma och begränsas av sin mens i arbetslivet. Att menssäkra alla toaletter och göra det enklare att ta korta raster för toalettbesök kan underlätta för de 56% som känner sig stressade på jobbet på grund av sin mens.

Läs mer om undersökningen här.

 

Menssäkrad ägs av det sociala företaget World Period Group AB. Bakom företaget står två systrar, Terese Lann Welin och Jennie Lann. Affärsidén bidrar till ett öppet och hållbart samhälle då World Period Group AB arbetar aktivt mot 3 av de 17 globala målen. Visionen är att rättigheter kopplade till mens ska bli norm, vilket indirekt bidrar till alla Agenda 2030s viktiga mål.

Offert Shop